Naše škola se již několik let účastní projektu „Ovoce a zelenina do škol“. Cílem tohoto projektu je mj. zvýšit oblibu produktů z ovoce a zeleniny, přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit stravovací návyk ve výživě dětí, zlepšit zdravotního stav mladé populace, bojovat proti epidemii dětské obezity a zvrátit klesající spotřebu ovoce a zeleniny.
Jedno odpoledne se naše škola provoněla. Nebylo to z kuchyně, odkud to bývá tradičně, ale z jídelny, kde jsme ochutnávali ovoce a zeleninu. Limetka s citronem byly opravdu plné vitamínu C, ale jablka, pomeranče i grep měly plno cukrů, tak nám chutnaly více. Žlutý meloun vypadal nádherně, byl také sladký, ale kupovat si ho prý nebudeme. A co zelenina? Cibule a česnek zaštipovaly, řapíkatý celer byl zvláštní, saláty a čínské zelí jsme znali, tak nám chutnali a neznámý fenykl chutnal jako hašlerky – byl dobrý.
Na úplný závěr jsme si povídali, proč je důležité jíst ovoce a zeleninu a nakreslili jsme, co nám chutnalo a co ne. Odpoledne bylo nejen voňavé ale i zdravé.
Pro inspiraci připojujeme recept - Ledový salát s fenyklem a pomerančem
Fenykl není moc známá zelenina a určitě stojí za to ji ochutnat.
Co budeme potřebovat pro čtyři osoby:
1 fenykl
1 ledový salát
2 pomeranče
sůl
olivový olej
pomerančovou šťávu
mletý bílý pepř
Jak na to:
Zeleninu očistíme a omyjeme. Z fenyklu odkrojíme lístečky a bulvy nakrájíme na jemné proužky. Pomeranč oloupeme, oddělíme od sebe jednotlivé měsíčky a každý se snažíme i vyloupnout z bílé tenké slupky. Získáme jen dužinu, kterou nakrájíme na kousky a přidáme do mísy k nakrájenému fenyklu. Ledový salát natrháme nebo nakrájíme na kousky a přidáme do mísy. Z olivového oleje, pomerančové šťávy a soli připravíme zálivku (promícháním surovin) a smícháme s nakrájenou zeleninou a pomeranči. Nakonec můžeme salát ozdobit fenyklovými lístky.